neljapäev, 31. märts 2016

Ülesanne nr. 7 - maitsetaim

VÜRTSBASIILIK.


 Basiilikut peetakse maitse- ja ravimtaimede kuningaks. 
*Pärineb Lõuna-Aasiast India troopikaaladelt ning on     külmaõrn päikeselembeline viljaka maa taim. 
*Juba tuhandeid aastaid on olnud Indias armastatuim maitsetaim, millel olevat imejõud.
*Basiilikut tunti ka vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu.
Iseloomustus:
On üheaastane taim. Kõrguseks 15-40 cm. Läikivatel rohelistel lehtedel on tugev iseloomulik aroom, erinevatel sortidel on lehed ka tumevioletsed. Eristatakse veel väikese- ja suurelehelised ning lusikakujulist basiilikut, millel kõigil võib olla erinev lõhn mis meenutab loorberit, nelki, aniisi, sidrunit, mentooli, kamprit, muskaati või kaneeli. Õied valged või roosad. Avamaal kasvatatud basiilik on tunduvalt vürtsikam kui kasvuhoone oma.
Kasvatamine:
  • Tahab kasvamiseks valgust, soojust, huumusrikast vett hästi läbilaskvat mulda ja ei salli tuult.
  • Basiilik vajab ettekasvatamist.
  • Taimed saavad istutuskõlblikuks umbes viie nädalaga.
  • Külvata märtsis-aprillis seemned mulla pinnale. Seemned vajavad valgust seega ei kaeta.
  • Seeme tärkab ühe-kahe nädalaga.
  • Tärganud taimed pikeerida ja istutada hiljem potti, sest basiilik ei taha külg külje kõrval kasvada.
  • Kui on kasvanud kaks-kolm lehepaari, näpistada latv ära, et taim hakkaks harunema.
  • Kasvukohale istuta basiilik siis kui öökülmaoht on möödunud.
  • Taimetihedus istutamisel 30x25 cm 
  • Basiilikut võib kasvuhoones kasvatada ka tomatitaimed vahel sest nad tahavad sarnaseid tingimusi.
  • Ära lase basiilikut õitsema sest siis ei ole lehed enam nii maitsvad ja kaotavad osa oma aromaatsusest. Samuti ei kasvata siis taim enam uusi lehti juurde.
  • Kui võrseid lõigata 5-6 cm kõrguselt maapinnast, annab taim augustis kordussaagi.
  • Variant on ka augusti teises pooles taim üles kaevata ja potti istutada ja aknalaual edasi kasvatada. Nii saab rohelisi lehti veel ka septembris ja oktoobris.

KUIVATAMISEKS JA VÄRSKELT.
  • Õitsemise eel kogutud võrseid kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult. 
  • Kuivatamine peaks toimuma kiirelt, tuuletõmbuses ja pimedas, et lehed säilitaksid värvi.
  • Kuna lehed on väga õrnad ja mahlased, siis korjamisel ära neid mulju; kuivatamisel võib nende värv muutuda mustjaspruuniks ja väheneda ka eeterlike õlide sisaldus.
  • Õige kuivatamisega basiiliku lõhn isegi tugevneb, mida teiste maitsetaimede puhul ei ole. 
  • Kuivatatud taimed võivad säilitada aroomi isegi veel kolmandal aastal. 
  • Kuivad lehed hoia valguse eest kaitstult suletud purgis või pappkarbis.
  • Sügavkülmutada võib tervete lehtedena - nii on need kõige aromaatsemad.
  • Suvel aga korja söögi maitsestamiseks ikka värskeid lehti !
RAVIMINA.
  • Rahvameditsiinis on kasutuses taime kogu maapealne osa: lehed, õied, varred.
  • Basiiliku toime organismile sõltub tema hulgast tee sees. 
  • Basiilik mõjub närvisüsteemile rahustavalt. Mõjub enestunnet parandavalt maohäirete, puhituste, kõhuvalu ja isutuse korral.
  • Noortel emadel stimuleerib rinnanäärmete tegevust.
  • Kasutatakse ka raskemeelsuse raviks.
  • Teed võib juua kaks tassi päevas ühe nädala siis peaks tegema kahe nädalase pausi. Hiljem jälle võib nädalaga jätkata.
KOKA NIPID.
  • Universaalne taim mis sobib salatite, köögivilja-, muna-,kala- ja lihatoitude ning kastmete ja marinaadide maitsestamiseks.
  • Lisage basiilik hetk enne toidu valmimist, muidu kaotab ta olulise osa oma aroomist.
  • Rebige lehti ! Noaga hakkimine halvendab maitset

HUVITAV TEADA.
  • Kiiresti koguvad populaarsust ka vürtsbasiiliku seemned, mida nimetatakse ka väetoiduks.
  • Seemned on toitainerikkad ja tugevad antioksüdandid.
  • Vürtsbasiiliku seemneid peetakse pühaks toiduks mitmetes Aasia maades.
  • Basiiliku seemned on gluteiinivabad.
Seemned on musta värvi, väiksemad kui riisiterad ja natuke suuremad kui chia seemned.

Seemnete kasulikud omadused:
  • Seemnete leotamisel tekkinud geel on pehmendava ja rahustava toimega limaskestadele.
  • Leevendab kõhulahtisust ja kõhukinnisust.
  • Sisaldavad vähe kaloreid kuid on toitainerikkad.
  • Aitavad eemaldada mürke soolestikust ja hoiavad eemale südamehaigusi alandades kolestoroolitaset veres.
  • Hoiavad eemale hingamisteede haigusi, leevendavad stressi ning on tõhusad naha infektsioonide ravis.
Võib segada müslisse, jogurtisse, salatitesse, smuutidesse või suppidesse. Hästi sobivad ka leiva-, saia- või koogitaigna sisse segada.

Kasutatud allikad:
https://moodle.hitsa.ee/mod/book/view.php?id=117072&chapterid=4730

http://aianduskool.ee/rohttaimed/?p=420

https://et.wikipedia.org/wiki/V%C3%BCrtsbasiilik
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/kuidas-sailitada-basiilikut-teha-teed-ja-pestot?id=32549819
http://www.kodutohter.ee/basiilik-lisab-vurtsi-toidule-ja-elule/
http://www.sojapood.ee/tag/vurtsbasiilik-2/
http://www.terviseleht.ee/200023/23_basiilik.php
https://www.google.ee/
"Nutikas aed" K.Uurman / K.Viiron 
"Maitse-,lõhna-ja ravimtaimed" P.McHoy / P.Westland




3 kommentaari:

  1. Väga informatiivne. Hea juhend basiiliku kasvatamiseks. Sisaldab minu jaoks uut informatsiooni. Basiiliku seemned on väga hea leid! Super.

    VastaKustuta
  2. Oli väga huvatav teada, et kuivatatud basiiliku taimed võivad säilitada aroomi kolma aastat (võtan arvule!). Huvitav fakt et rebige lehti rebimine on paremini, sest noaga hakkimine halvendab maitset. Tänan!

    VastaKustuta
  3. Väga põhjalik, kuid samas lihtne ja meeldejääv. Huvitav oli lugeda raviomaduste kohta, sest põhiliselt räägitakse basiilikust kui maitsetaimest.

    VastaKustuta